Něco o víně



Slovníček vinařských pojmů

AOC (francouzsky) Appelation d'Origine Controlée
Je nejvyšším stupněm ve francouzském systému kvality vín, i když v praxi zahrnuje cokoli od největších francouzských vín po ta nejhorší. Takže je mnohdy výhodnější zaplatit vyšší cenu za drahé vin de pays než kupovat levné víno AOC

Apelace
Doslova jméno, které obvykle odkazuje na oficiální určení vína, založené na geografickém základě

Auslese (německy)
Přeložené jako "výběr". Kategorie německých vín QmP, která jsou velmi sladká, vyrobená z pozdně sklizených hroznů a mohou obsahovat některé hrozny botrytické

Ausbruch
Označení predikátních vín v Rakousku, která byla vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, úrovní odpovídá přibližně Beerenauslese

Beerenauslese (německy - výběr z bobulí)
Kategorie německých vín QmP, která se řadí nad Auslese, ale pod Trockenbeerenauslese a jsou vyrobená z botrytických hroznů. Toto víno má více delikátnosti a elegance než jakákoli jiná intenzivně sladká vína s možnou vyjímkou vína ledového

Bereich (německy)
Vinařský distrikt v Německu (oblast) zahrnující menší viniční tratě. Bereich (oblast) sám je součástí oblasti Anbaugebiet (pěstitelské oblasti)

Bikavér (Maďarsky - Býčí krev)
Maďarské červené víno vzniklé zcelením kadarky, frankovky a burgundského modrého. Nejznámější je bikavér z okolí města Eger - chutné extraktivní víno s jemnou tříslovinou

Blanc de blancs  blan d'blank (francouzsky)
Tento výraz doslova znamená "bílé z bílých" a popisuje bílé víno vyrobené  bílých hroznů. Tento výraz je často, nikoli však výlučně používán pro šumivá vína

Blanc de noirs blan d'nuar (francouzsky)
Tento výraz doslova znamená "bílé z černých" a popisuje bílé víno vyrobené z černých, v našem názvosloví tedy z modrých hroznů. Tento výraz je často, ne však výlučně používán pro šumivá vína. V novém světě obvykle mívají tato vína nádech do růžova, často se příliš nelišící od plně vyzrálých růžových, ale klasické víno blanc de noirs by mělo být tak bílé, jak je jen bez použití umělých prostředků možné

Bobulový výběr
Víno s přívlastkem, vyšší kategorie než výběr, znamená výběr jednotlivých zralých bobulí hroznů, ve Francii rovněž nazýván tri. Viz. rozdělení vín

Bouquet
Označení pro jakostní vína s přívlastkem neboli predikátní vína v Německu a v Rakousku, která se nesmí doslazovat řepným cukrem (dle obsahu přírodního cukruse dělí na Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a Eiswein)

Bourgeois (francouzsky)
Cru Bourgeois
je klasifikace bordeauxského chäteau pod klasifikaci Cru Classé

Buket
Též kytka. Je to odborné pojmenování vůně vína, souboru jednotlivých vůní, které se ve vyzrálém víně spojují ve složitější vůni. Vinaři rozlišují primární buket, což jsou vůně obsažené již v hroznu a sekundární buket, tj. vůně získané při výrobě vína. V průběhu kvašení a těsně po jeho skončení má víno tzv. kvasný buket (voní po kvasnicích), vyškolené víno získává ležením tzv. ležácký buket. Vůně získané při zrání vína v láhvi se někdy označují jako terciální buket. Čím je víno starší, tím je primární buket méně postřehnutelný. U zralých kvalitních vín se však tento buket ležením ještě zvýrazní, zejména u aromatických odrůd. Hlavními složkami buketních látek jsou karbonylové sloučeniny (acetaldehyd, formaldehyd, vanilín, volné i esterifikované alkoholy a estery karboxylových kyselin-mravenčí, octové, máselné, valérové aj.). Na tvorbu buketních látek spolupůsobí i dusíkaté látky (bílkoviny, aminokyseliny). Optimální teplota pro vnímání vůně vína je 20°C, bílé víno však své vonné krásy otevře již při 12°C. Tento výraz by měl být skutečně používán pro kombinaci vůní, které lze  přímo vztáhnout na zrání vína v láhvi - takže "aroma" pro hrozny a "buket" pro láhev. Není však vždy možné používat tyto výrazy  jejich nejčistším smyslu, proto jsou výrazy aroma a buket často chápány jako synonymní

Cibéba
Cibéba neboli hrozinka je scvrklá bobule seschlá výparem vody. Vzniká buď ji ve vinici při přezrávání hroznů (pro výrobu vín kategorie výběr z cibéb) nebo při ponechání sklizených hroznů ve větraném prostoru či na slámě (k výrobě slámových vín)

Coupage (francouzsky)
Kupáž; scelování jednoho vína druhým

Crémant (francouzsky)
Třebaže se tradičně připisuje šampaňskému s nízkým tlakem a velmi jemným perlením, používá se nyní tento výraz v oblasti Champagne jako součást obchodní dohody s ostatními francouzskými výrobci šumivých vín, kteří odsouhlasili nepoužívání výrazu méthode champenoise. Na oplátku obdrželi výhradní povolení k používání tohoto starého šampaňského termínu k vytvoření vlastních apelací, jako jsou např. Crémant de Bourgogne, Crémant d'Alsace atd.

Cru Bourgeois (francouzsky)
Neklasifikovaná vinice s neklasifikovaným vzrůstem v oblasti Médoc

Cru Classé (francouzsky)
Oficiálně klasifikovaná francouzská vinice

Cru (francouzsky)
Doslova znamená vzrůst, jako v Cru Bourgeois nebo Cru Classé

Cuvée (francouzsky)
Toto označení původně znamenalo víno z jednoho sudu, neboli cuve, nyní však znamená specifickou směsku nebo produkt, který je ze současného komerčního hlediska z různých sudů

Demi-doux (francouzsky)
Francouzské označení pro polosladká vína, především sekty obsahující 50-80 gramů cukru v jednom litru

Demi-sec (francouzsky)
Označení pro polosuchá šumivá vína s obsahem 35-50g cukru v 1 litru

DO (španělsky)
Zkratka pro španělské označení Denominacíon de Origen, což je teoretický ekvivalent francouzského AOC, označení kvality a původu u španělských vín

Doble pasta (španělsky)
Červená vína macerovaná s dvojnásobným množstvím slupek vzhledem k moštu, než se obvykle používá

DOC (italsky, portugalsky a španělsky)
Zkratka je poněkud zmatená a vztahuje se k italskému termínu Denominazione di Origine Controllata a portugalskému Denominacao de Origem Controlada, což jsou teoreticky ekvivalenty francouzského AOC. Vztahuje se však také ke španělskému termínu Denominacion de Origen Calificada, což je ekvivalent italského DOCG

DOCG (italsky)
Italská apelace Denominazione di Origine Controllata e Garantita je teoreticky jeden stupeň nad francouzskou AOC. Ideálně by bylo možno říci, že se podobá vinici vzrůstu Premier nebo Grand Cru v Burgundsku nebo Cru Classé v Bordeaux, ale ve skutečnosti je to jen poněkud nafouknutá apelace Denominazione di Origine Controllata

Domaine (domén)
Vinařská usedlost

En primeur (francouzsky)
Klasická vína např.Bordeaux, se nabízí k prodeji en primeur, tzn. během roku, kdy byla sklizená, ještě předtím, než došlo k závěrečnému scelování a lahvování. Pro zkušené kupce, kterým je dána možnost víno ochutnat, je to kalkulované riziko, kterému by měla také odpovídat cena

Frizzante (italsky)
Středně šumivé víno

Frizzantino (italsky)
Velmi lehce šumivé víno, mezi vínem nehybným a středně šumivým

Gout de terroir (francouzsky)
Výraz doslova znamená "chuť země" a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytné chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaných

Grand Cru (francouzsky)
Výraz doslova znamená "velký vzrůst"; v regionech, jako je Burgundsko, kde se používání tohoto termínu přísně dodržuje, reálný význam má (tak např. víno z takto označené vinice by mělo být velké, vzhledem ke kvalitě ročníku), ale v jiných vinařských oblastech, kde kontroly nejsou tak přísné nebo se neprovádějí vůbec, znamená málo

Grand vin (francouzsky)
Termín se běžně používá v Bordeaux a vztahuje se k hlavnímu vínu prodávanému pod slavným, známým jménem statku a bylo vyrobeno jen z těch nejkvalitnějších sudů. Vína, která jsou během tohoto procesu vyloučená, přechází pod další tzv.druhá, třetí a někdy i čtvrtá vína a prodávají se pod různými značkami

Grapey (anglicky)
Výraz by se měl používat pro označení aroma nebo chutě připomínající spíše hrozny, než vlastní víno a je charakteristické zejména pro vína německá a vína vyráběná z různých odrůd Muškátu nebo odrůd podobných

Gravitační vinařství

Grosslage (německy - viniční trať)
Vinařská oblast v Německu, která je součástí většího distriktu nebo oblasti zvané Berei

Chateau (francouzsky)
Výraz doslova znamená "zámek" nebo "okázalý příbytek". Zatímco mnohá vína lahvovaná v těchto statcích chateau skutečně pocházejí z nádherných budov, které lze bez přehánění označit jako zámky, mnohé mohou být skromné, některé nejsou nic víc, než účelové stavby a některé pouhé stodoly. Zákonná konotace je stejná, jako pro jakékoli víno lahvované na statku

Chianti (italsky)
Slavné italské červené víno, pocházející z Toskánska. Prodává se v oplétaných lahvích typu fiesco. Při jeho výrobě se asi 10% bobulí nechá zasychat na slámě. Běžné chianti je lehčí, avšak svěží a příjemné chuti. Podstatně vyšší jakosti dosahuje Chianti Classico, pocházející z přesně vymezených poloh na pahorcích stejnojmenné oblasti. Patří mezi nejlepší italská vína. Je harmonické, plné a prospívá mu ležení v láhvi. Značkou kontrolovaného původu je kohout na zlatém podkladu. Nejslavnější víno tohoto typu je z vinic Brolio /Castello di Brolio/ firmy Ricasoli. K nám se dovážejí hlavně vína firem Melliny a Ruffino. Ruffino má větší plnost

Krystaly kyseliny vinné
Usazeniny kyseliny vinné na dně láhve se velmi podobají krystalům cukru a mohou se vysrážet, když je víno vystaveno nízkým teplotám. Tyto usazeniny se také jednoduše objevují jako výsledek působení času, i když zřídka v běžných nebo šumivých vínech, která byla několik měsíců v kontaktu s kvasnicemi, protože ty produkují mannoprotein zvaný MP32, který vysrážení krystalů kyseliny vinné zamezuje. Jemná usazenina ve formě třpytivých krystalů se může objevit i na dně některých druhů zátek. Oba typy jsou neškodné

Landwein (německy)
Doslova zemské víno, ekvivalent vin de pays

Ledové víno
Německy Eiswein, původem německý koncept, používaný nyní prakticky v celém vinařském světě. Toto vzácné víno je výsledkem tradice, ponechat hrozny na keři v naději, že je napadne botrytis cinerea. Hrozny zmrazené mrazem nebo sněhem se sklidí a vylisují, dokud jsou zmrzlé. To se dělá proto, že zmrzne pouze voda, která ve formě ledové drtě plave na povrchu kádě, kde se sebere a ponechá koncentrovaný mošt. Ten pak vyprodukuje víno s jedinečnou vyvážeností sladkosti, kyselosti a extraktu

Madeira
Těžší likérové víno původem z ostrova stejného jména, kam prý révu odrůdy malvazia přivezl Jindřich Mořeplavec. Mošt kvasí v otevřených sudech, alkoholizuje se 3-mi % vinného destilátu. Vyčištěné víno se ukládá na několik měsíců do sklepů vytápěných na 45-50° C, aby vyzrálo. Část vody se přitom odpaří, takže víno zhoustne. Do hotového vína se přidají opět 3% alkoholu

Malaga
Dezertní likérové víno původem ze Španělska. Vyrábí se z různých odrůd vinné révy u nás neznámých. Hrozny se nechají zavadnout nebo se usuší na slunci, načež se drtí, louhují vodou a lisují. 3/4 cukru se nechají prokvasit, pak se kvašení přeruší přídavkem vinného destilátu. Hotové víno se ještě přislazuje a přibarvuje kulérem. Podle přídavku kuléru může být malaga buď světlá (lacrima), červenožlutá (dorado) nebo tmavá (color)

Landwein (německy)
Doslova zemské víno, ekvivalent vin de pays

Ledové víno
Německy Eiswein, původem německý koncept, používaný nyní prakticky v celém vinařském světě. Toto vzácné víno je výsledkem tradice, ponechat hrozny na keři v naději, že je napadne botrytis cinerea. Hrozny zmrazené mrazem nebo sněhem se sklidí a vylisují, dokud jsou zmrzlé. To se dělá proto, že zmrzne pouze voda, která ve formě ledové drtě plave na povrchu kádě, kde se sebere a ponechá koncentrovaný mošt. Ten pak vyprodukuje víno s jedinečnou vyvážeností sladkosti, kyselosti a extraktu

Oloroso (španělsky)
Víno stylu Sherry, přirozeně suché, které se však pro exportní trhy přislazuje

Panenské víno
Víno z první úrody vinné révy, zpravidla ve čtvrtém roce stáří keře

Passerillage (francouzsky)
Hrozny, které nebyly postižené ušlechtilou plísní, se ponechávají na keři i potom, co se míza stáhla do kořenů révy a oddělila je tím od jejich metabolického systému. Teplé dny, následované chladnými nocemi způsobují, že hrozny jsou dehydratované. Sladké víno vyráběné z těchto "zhrozinkovatělých" hroznů je v některých oblastech velmi ceněné. Je nutno ještě dodat, že víno tohoto stylu z teplých podzimních období se naprosto liší od vína, kdy byly podzimní dny již chladné

Passito (italsky)
Výraz je ekvivalentní k výrazu passerillage. Hrozny passito jsou středně vyschlé, neschnou však na keřích, ale na rohožích nebo v teplých budovách. To způsobuje koncentraci dužiny a produkuje silná, často sladká vína

Portské víno
Dezertní likérové víno původem z Portugalska. Vyrábí se z modrých odrůd a z muškátů. Podle původních předpisů se mají hrozny rozšlapat. Po částečném vykvašení šťávy se přidává vinný destilát v takovém množství, aby víno obsahovalo 18% alkoholu. Mladé víno se uloží do sklepa a znovu alkoholizuje až na 22%. Aby se dosáhlo vyššího obsahu cukru, přidává se do vína alkoholizovaný mošt. Dnešní technologie jsou jednodušší a obejdou se bez původní přímé účasti lidských nohou. Také obsah alkoholu bývá nižší, ačkoliv portské stále patří mezi nejtěžší dezertní vína. Prospívá mu dlouhá doba zrání v láhvi, až 15 let. V mnoha zemích je portské velmi oblíbené (např. Velká Británie), ale u nás dáváme přednost spíše přírodním vínům nebo dezertním vínům lehčího charakteru - např. vermuty

Premier Cru (francouzsky)
Výraz doslova znamená "první vzrůst" a má smysl jen v těch oblastech, kde existuje kontrola, tzn. např. v Burgundsku či v Champagne

Přírodně sladké víno
Přírodní dezertní víno, žluté víno. Je vyrobené z přezrálých hroznů s vysokým obsahem zkvasitelného cukru. Do této kategorie patří též slámové (poslamné) víno, ledové víno, tokajské výběry, sladké tokajské samorodné a další. Obsah cukru je možné v nepříznivých letech zvýšit přidáním zahuštěného moštu

QbA (německy)
Výraz znamená "Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete - Špičkové víno z určených pěstitelských oblastí" a je teoretickým ekvivalentem francouzského AOC. Je to též révové víno jakostní, které se smí přislazovat řepným cukrem

QmP (německý)
Všeobecně používaná zkratka pro "Qualitätswein mit Prädikat - Špičkové víno s přívlastkem". Používá se pro jakékoli německé víno vyšší klasifikace, než je QbA, která se nesmí doslazovat řepným cukrem (dle obsahu přírodního cukruse dělí na Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a Eiswein

Rancio (francouzsky)
Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii

Recioto (italsky)
Silné sladké víno vyráběné v Itálii z hroznů parito

Samotok
Mošt, který samovolně vytéká z hroznové drti. Samotok se obvykle zceluje s vylisovaným moštem. U velmi jakostních odrůd jej lze použít k výrobě vysoce kvalitních vín s typickými odrůdovými znaky bez jakýchkoliv cizích tónů. Ty se někdy mohou do moštu dostat z peciček, slupek nebo nečistot, zvláště při několikerém lisování

Slámové víno
viz. tento odkaz . Nejvýznamnějšími producenty je Francie (Vin de paille), Itálie (Passito), Česká republika, či Rakousko, Německo nebo Švýcarsko (Strohwein)

Spätlese (německy)
Pozdní sběr. Víno klasifikace QmP (víno přívlastkové), které se nachází o jeden stupeň nad klasifikací Kabinett, ale jeden stupeň pod klasifikací Auslese. Jde o víno obstojně sladké a vyrobené, jak název napovídá z pozdně sbíraných hroznů

Spumante (italsky)
Plně šumivé víno

Supérieur
Znamená to např. u AOC Bordeaux Supérieur o 0,5 % vyšší obsah alkoholu než v AOC a nikoliv, že se jedná o víno výjimečné kvality

Superiore
Viz. supérieur např. Frascati Superiore ­navíc může znamenat, že víno zrálo déle nebo hrozny pocházely ze specifických vinic, avšak podle novely vinařského zákona se tento termín brzy přestane používat

Sur lie (francouzsky)
Označuje vína, zpravidla odrůdy Muscadet, které bylo ponecháno na kvasnicích a nebylo před lahvováním stáčeno ani filtrováno. I když se tím zvyšuje nebezpečí bakteriální infekce, stojí takové víno vyrobené z neutrální odrůdy révy za to. Tak např. v normálních mírných vínech odrůdy Melon de Bourgogne umocňuje tato technologie hroznovou chuť a skromnému bílému Burgundskému přidává značnou dimenzi v hloubce aroma. Tato technologie rovněž předchází provzdušňování vína a zachovává v něm více kysličníku uhličitého vytvořeného během kvašení, čímž mu uděluje určitou živost a svěžest

Süssreserve (německy)
Sladká rezerva, Nevykvašený, čerstvý hroznový mošt, obvykle používaný k doslazování německých vín po úroveň vín Pozdního sběru a bývá rovněž přidáván do levnějších vín klasifikace Výběr. Tato metoda je mnohem lepší než tradiční francouzská metoda doslazování vín, která namísto moštu používá hroznový koncentrát. Sladká rezerva poskytuje vínům svěží a hroznový charakter, který je velmi žádoucí v levnější, středně sladkých vínech

Talento (italsky)
Od března 1996 by měli italští výrobci používající k výrobě šumivých vín způsob méthode champenoise používat nový výraz "Talento". Tento výraz zaregistroval jako ochrannou známku ústav Instituto Talento Methoda Classico, který byl založen v roce 1975 a byl původně nazýván Instituto Spumante Classico Italiano. Talento je téměř synonymní se španělským termínem Cava, i když tedy k plné kompatibilnosti by mělo být předpokládáno pokrytí apelací DOC a dosaženo splění požadavku zmapovat všechny výrobní oblasti. Nicméně to všem vínům Talento nějakou dobu potrvá, než přemění většinu italských šumivých vín Spumante brut na mezinárodní třídu

TbA (německy)
Obvyklá zkratka výrazu Trockebeerenauslese (výběr ze suchých bobulí). Tato kategorie náleží vínům vyrobeným z individuálně sbíraných, botrytických hroznů, které byly ponechány na keřích dokud se nescvrkly. Víno je zlatavě jantarové, intenzivně sladké, viskózní, velmi komplexní a liší se jak od Výběru z bobulí (Beerenauslese), tak i od vína Kabinett

Terroir (francouzsky)
Tento výraz doslova znamená "půda" ale ve vinohradnictví skutečně odkazuje v mnohem širším smyslu na souhrn pěstitelských podmínek v dané vinici, ke kterým patří nadmořská výška, poloha, klimatické podmínky a jakékoli další významné faktory, které by mohly ovlivnit růst a kvalitu révy a tím i kvalitu hroznů, které produkuje. Dá se říci že v nejširším slova smyslu v sobě terroir skrývá spolupůsobení následujících činitelů: geologické podloží a hloubka půdy určité viniční polohy; pedologické složení a chemické vlastnosti půdy (struktura půdy, obsah živin apod.); ráz okolní krajiny (blízkost významné vodní plochy či lesa) a nadmořská výška; sklon a orientace ke světovým stranám; mikroklima - vodní a tepelný režim, oslunění, teplotní a povětrnostní poměry; přítomnost fauny a flóry na daném stanovišti; vlastnosti a charakter odrůdy révy vinnné; počasí v daném ročníku; zásady ošetřování révy vinné a hroznů; způsob sklizně a zpracování hroznů; osobnost vinohradníka a vinaře

Tete de cuvée (francouzsky)
První příliv moštu při lisování a "smetánka" každého cuvée. je to mošt, který se nejsnadněji extrahuje a je té nejvyšší kvality, s nejlepšími vyváženými kyselinkami, cukry a nerostnými látkami

Tirážní likér
Likér připravený z vína, kvasinek a cukru přidávaný do nešumivého šampaňského, aby vyvolal perlení

VC (španělsky)
Zkratka pro výraz vino comarcal, což znamená doslova "místní víno" a může být přirovnáváno k francouzskému vin de pays

VDL (francouzsky)
Obecná zkratka pro vin de liqueur, dolihované víno, do kterého se doplňuje alkohol ještě před zahájením kvašení

VDLT (španělsky)
Zkratka pro výraz vino de la tierra, který doslova znamená "víno venkovské", je však bližší francouzské klasifikaci VdQS než vin de pays

VDN
Doslova znamená "přírodně sladké víno". Běžná zkratka pro vin doux naturel. Jde ve skutečnosti o dolihované víno, jako je např. Muscat de Beaumes, do kterého byl alkohol přidán během kvašení poté, co dosáhlo mezi 5 - 8 % alkoholu

VDQS
běžná zkratka pro výraz vin délimité de qualité supérieure, což je systém řízení kvality o jeden stupeň nižší než AOC, nachází se však nad vin de table a vin de pays

VDT (italsky)
Zkratka pro výraz vino da tavola, pravděpodobně nejnižší stupeň italského apelačního systému. Prakticky však může zahrnovat některá z největších vín v zemi

Vendange tardive (francouzsky)
Pozdní sklizeň

Véraison (francouzsky)
Určité časové období zrání, ve kterém se hrozny co do velikosti již příliš nemění, získávají však barvu, jde-li o odrůdy modré a zvyšuje se v nich obsah cukru a kyseliny vinné při současném snižování obsahu nevyzrálé kyseliny jablečné

Vermouth (francouzsky)
Aromatizované víno, vermut. Jméno pochází z německého Wermut, což znamená pelyněk, který je základní složkou tohoto vína. První vzorky vyrobené v Německu v 16.století sloužili pouze místní spotřebě, první vermut na komerční úrovni nesl název Punt-é-Mes a vyrobil jej v roce 1786 Antonio Carpano z Turína. Tradiční italský vermut je červený a sladký, zatímco francouzský je bílý a suchý, v obou zemích se však vyrábějí oba styly. Vermut se vyrábí scelováním velmi nadráždivých, mírných vín (2-3 roky starých, z oblastí Apulia a Sicílie v Itálii a Languedoc-Roussillon ve Francii) s extraktem aromatických přísad. Víno se dále doslazuje cukrem a dolihuje čistým alkoholem. Chambéry, bledé a delikátně aromatizované víno vyráběné v Savojsku ve Francii, je jediný vermut s ofiliální apelací

Vin d'une nuit (francouzsky)
Růžové nebo velmi bledé červené víno, které je ponecháno v kontaktu s rmutovým kloboukem pouze jednu noc

Vin de café (francouzsky)
Tato kategorie francouzských vín se prodává v karafách v bistrech, kavárnách atd.

Vin de garde (francouzsky)
Víno schopné výrazného zlepšení vlastností, je-li mu umožněno další zrání resp. stárnutí

Vin de glace (francouzsky)
Francouzský ekvivalent pro ledové víno

Vin de goutte (francouzsky)
Samotok. Z bílého vína je to mošt, který volně vytéká z lisu ještě před začátkem vlastního lisování. U červeného vína jde o vykvašení vína oddělené od kvasného (rmutového) klobouku

Vin de L'année (francouzsky)
Tento výraz je synonymní s termínem vin primeur

Vin de paille (francouzsky)
Doslova "víno slámové". Komplexní sladké víno vyrobené z pozdně sbíraných hroznů uložených na slunci na slámových rohožích, kde vyschnou a scvrknou se

Vin de pays (francouzsky)
Klasifikace zemského vína ve venkovském stylu, která je o jeden stupeň nad vin de table (víno stolní) a jeden stupeň pod VdQS

Vin de presse (francouzsky)
Technika používaná v Bordeaux pro výrobu červeného vína. Vyrábí se potom, co víno dokončilo své alkoholické kvašení a podstoupilo jablečno-mléčnou přemněu. Víno se přečerpá do sudů a zůstatek ze slupek a jader na dně kádě se vylisuje. Proces normálně vyžaduje dvě lisování, první vin de presse je nejlepší a představuje něco kolem 10 % celkově vyráběného množství vína, druhé lisování poskytuje dalších 5 %. Vin de presse je relativně chudé na alkohol, velmi temné barvy a extrémně tříslovinové. Ve víně vyráběném pro brzkou konzumaci by vin de presse bylo kyselé a nepříjemné, ale spolu se strukturou bordeauxského klasického zrání v dubových soudcích dodává mimořádné tělo a zvyšuje dlouhověkost

Vin de table (francouzsky)
Doslova "víno stolní". Tento výraz se používá k označování nejnižší úrovně vín ve Francii a na etiketách není povoleno uvádět ani odrůdu, ani oblast původu vínu. Víno pravděpodobně sestává z různých odrůd z několika oblastí, které bylo zcelené ve velkém, za účelem získat víno konzistentního charakteru nebo bez něj, jak to zkrátka vyjde

Vin gris (francouzsky)
Delikátní, bledá verze růžového vína

Vin jaune (francouzsky)
Toto je slavné "žluté víno" z oblasti Jura. Své jméno získalo podle medové zlaté barvy, která je výsledkem záměrné oxidace pod vrstvou floru podobného floru vznikajícího při výrobě vín Sherry. Víno je podobné vyzrálému Fino Sherry s tím rozdílem, že není dolihované

Vin mousseux (francouzsky)
Tento výraz znamená doslovně "šumivé víno" bez jakéhokoli údaje o kvalitě. Jelikož však všechna špičková vína ve Francii užívají jiných názvů, znamená tento termín ve všech případech levný produkt nízké kvality

Vin nouveau (francouzsky)
Tento výraz je synonymní s výrazem vin primeur

Vin ordinaire (francouzsky)
Doslova "obyčejné víno". Tento výraz bývá nejčastěji používán k označení francouzských vin de table (stolních vín), i když může být použit ve smyslu zlehčujícím k označení vína z jakékoli země

Vin primeur (francouzsky)
Mladé víno zhotovené ke konzumaci ve stejném roce, ve kterém bylo vyrobené. Beaujolais Primeur je oficiální označení nejslavnějšího vin primeur, exportní trhy však toto víno znaj nejčastěji pod názvem Beaujolais Nouveau

Vína organická
Druhový výraz pro vína vyráběná s minimálním použitím oxidu siřičitého, z hroznů pěstovaných bez použití chemických hnojiv, pesticidů nebo herbicidů

Vino da tavola (italsky)
vin de table
, stolní víno

Vino de mesa (španělsky)
vin de table,
stolní víno

Vitt Liguoreux (francouzsky)
Sladké nedolihované bílé víno, typický název pro sladká vína z Bordeaux

Vintage (anglicky)
Ročník, sklizeň

VQPRD (francouzsky)
Všeobecná zkratka pro vin de qualité produit dans une région délimitée

VR (portugalsky)
Zkratka pro vinho regional v portugalském apelačním systému. Klasifikace VR může být srovnána s regionální kategorií vin de pays ve Francii

Weissherbst (německy)
Růžové víno vyrobené z jediné, výhradně však modré odrůdy

Zbytkový cukr
Pojem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu

Novinky

všechny novinky »

Nabídka týdne

Nádherně svěží Frizzante od pana Buriánka http://www.dobralahvinka.cz/e-shop/detail/519/sekce/9/off/0/

Tematické večery

Otevírací doba vinotéky

na telefonu 605 339 320

 

Odběr novinek

Chcete-li dostávat aktuality a nabídky mailem vyplňte vaši e-mail adresu: